Wat is trauma?

Het Lichaam als Bewaker van Onze Waarheid

We hebben ons allemaal wel eens verloren gevoeld als gevolg van een gebroken hart, een traumatische gebeurtenis, overlijden of scheiding. Deze ervaringen gaan vaak gepaard met lichamelijke klachten, zoals depressie, migraine, slaapstoornissen, verslavingen en onverklaarbare pijn in het lichaam. Het lichaam fungeert namelijk als de bewaker van onze waarheid.

Trauma
Trauma

Wat is een trauma?

Emotioneel letsel kan worden gedefinieerd als een psychologische en emotionele reactie op een gebeurtenis of ervaring die diep pijnlijk of verontrustend is. Het is als het ware een blokkade die in ons lichaam ontstaat door een heftige gebeurtenis. Wanneer zo’n gebeurtenis te heftig is om in één keer te verwerken, blijft een deel van die energie achter in het lichaam. Deze energie beperkt de stroming van onze levensenergie en zorgt ervoor dat onze psychische wond ons belemmert in het dagelijks leven.

Trauma kan verschillende oorzaken hebben, zoals geboortetrauma, een operatie ondergaan, ziekte, betrokken zijn bij een auto-ongeluk, een grote gebeurtenis meemaken, het overlijden van een dierbare, verwaarlozing, verkrachting, psychisch of seksueel misbruik, of het slachtoffer zijn geweest van een misdrijf. Traumatische klachten kunnen echter ook ontstaan na een indringende ervaring of een langdurige periode van grote stress, zoals een inbraak, ontslag, echtscheiding, ziekenhuisopname of de huidige coronapandemie. Zelfs gebeurtenissen met een minder snel verloop of die langer geleden zijn, kunnen een psychologische verwonding veroorzaken, zoals een jarenlange slechte relatie, een weinig liefdevolle opvoeding, misbruik of pesten. Het maakt daarbij niet uit of de spanning recent of in het verleden is ontstaan. Soms is er één specifieke gebeurtenis aan te wijzen, maar het kan ook gaan om een opeenstapeling van verschillende schokkende gebeurtenissen in ons leven. Wat voor schokkende ervaring het ook is, in alle gevallen blijft er negatieve energie in ons lichaam achter die een blokkade of beperking veroorzaakt. We hebben een psychische wond opgelopen die niet de aandacht heeft gekregen die nodig was. En als we er te lang mee blijven rondlopen, kan het zelfs leiden tot een Posttraumatische-Stressstoornis (PTSS).

Symptomen van Behandelingen

Na een schokkende ervaring staan we continu ‘aan’. Het vertrouwen in ons eigen lichaam is ver te zoeken. We voelen ons vaak onveilig en reageren overspannen op normale situaties. Deze klachten kunnen ervoor zorgen dat we niet goed meer functioneren in de samenleving.

De meest voorkomende symptomen van trauma of posttraumatische-stressstoornis (PTSS) zijn:

  • Herbelevingen: het opnieuw beleven van de schokkende gebeurtenis, met flashbacks, hartkloppingen, trillen, zweten en moeite met ademhalen.
  • Vermijding: het vermijden van situaties die aan de traumatische ervaring doen denken, het verdringen van de gebeurtenis, het voelen van niets en het afsluiten van anderen.
  • Verhoogde waakzaamheid: altijd op scherp staan, snel schrikken, voortdurende spanning, snel boos worden, plotselinge huilbuien, geen plezier meer beleven, gevaarlijke situaties opzoeken en schuldgevoelens.

Andere veelvoorkomende klachten en gevoelens bij psychisch letsel zijn boosheid, aanhoudende gevoelens van verdriet en wanhoop, onvoorspelbare emoties, voortdurende alertheid, lichamelijke symptomen zoals misselijkheid en hoofdpijn, intens schuldgevoel, gevoel van schaamte, angst om controle te verliezen, gevoelens van isolatie en hopeloosheid, dissociatie, spierspanning, vermoeidheid, slecht slapen, analytisch en rationeel denken, altijd alert en op je hoede zijn, moeite met grenzen en hartkloppingen.

Als je een of meerdere van deze symptomen herkent, is het belangrijk om hulp te zoeken. Trauma kan behandeld worden en het is mogelijk om te herstellen en weer voluit te leven.

Het Belang van Traumaverwerking

Een schokkende ervaring heeft een grote impact op ons leven en kan ons belemmeren om volledig te functioneren. Het is daarom essentieel om het herstelprocess serieus te nemen en professionele hulp te zoeken. Door het verwerken van ons trauma kunnen we de negatieve energie in ons lichaam loslaten en de blokkades opheffen. Dit stelt ons in staat om weer in contact te komen met onszelf, ons lichaam en onze omgeving. We kunnen weer vertrouwen opbouwen en ons leven voluit leven.

Onthoud dat je niet alleen bent. Er zijn professionals die gespecialiseerd zijn in traumaverwerking en die je kunnen helpen om je weg naar herstel te vinden. Samen kun je werken aan het helen van je psychische wond en het terugvinden van je innerlijke kracht.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *